Taiteestani 2
- Goro Shintami heinäkuu 2013

 

"Rakkaus ja kasvu" on ollut taiteeni teema erityisesti viimeiset 20 vuotta. Elämässä tärkeät asiat ovat tärkeitä myös taiteessa. Olen käyttänyt usein "Rakkaus ja kasvu" sanoja myös näyttelyni teemana. Tällä tavoin jokaisessa näyttelyssä sen teema muistuttaa minua siitä, mitkä ovat tärkeimpiä asioita elämässä. Kaikki muut asiat ovat sivuosassa, niin tärkeitä kuin nekin ovat. Tämä teema antaa selkeää linjausta minulle elämässä ja taiteessa, silloin kun olen eksynyt.

Jokainen ihminen elää toisia varten ja itseään varten. Rakkaus on toisia auttava voima ja auttamisen kautta tulee itsekin onnelliseksi. Kasvu puolestaan on itseä auttava voima. Kasvun päämäärä on viisastuminen.

Olen valmistanut veistoksia, joiden teema on "äiti ja lapsi". Veistoksia tehdessäni ymmärsin, mitä lapsi voi tuntea. Minä olen itsekin se lapsi, rakastettu lapsi. Ymmärsin myös äidin tunteet. Olen sekä lapsi ja samalla äiti. Lisäksi koin äidin ja lapsen suojelijan tunteet, vaikka suojelijaa ei olekaan veistetty. Veistoksen tekijän asema on ehkä lähellä suojelijan asemaa. Olin innostunut ja valmistanut toistakymmentä veistosta, joiden teemana on "Äiti ja lapsi".


Olen valmistanut veistoksia, joiden nimi on "Liitto". Veistokset kuvaavat miestä ja naista yhdessä. Oivalsin, että avioliiton tärkein asia on yhdessä näkeminen, yhdessä kulkeminen. Sanan tasolla asia voi kuulostaa tavanomaiselta, mutta ymmärsin asiaa tunteen tasolla. Tämä kokemus oli vaikuttava. Olen valmistanut toista kymmentä veistosta tätä sarjaa.


Olen valmistanut veistoksen, jonka nimi on "Metsän haltia". Sitä tehdessäni tunsin kasvun voimaa. Ihmisessä on sama voima kuin puussa. Kun aika tulee, versot kasvavat. Me kasvamme itsestään. Meidän ei tarvitse kasvattaa itseämme vaan ainoastaan antautua kasvulle. Tämä tunne tai oivallus antoi minulle vapautuksen. Annetaan kasvun tapahtua, antaudutaan sille ja näin kasvammekin paremmin.


Viisaudella ei ole muotoa. Sen kuvaamisessa käytän itämaisia mietiskelyhahmoja ja myös suojelusenkeleitä. Viisauden huipentuma on valaistuminen, koin näin ehkä siksi, että kasvoin buddhalaisessa perheessä. Olen nähnyt pari kertaa valaistumisen hetkiä. Ne tapahtuivat yhtäkkiä odottamatta ja menivät ohi saman tien puoliunen tilassa. Muistan vain että koin ja näin jotakin hienointa. Minulla oli sellainen tunne, että ymmärsin kaiken. Toivottavasti kokemus ilmestyy vielä uudelleen ja pitemmäksi ajaksi ensi kerralla.

 

 

Äiti ja lapsi 2, 1995

 

Mies ja nainen 2000

 

Metsän haltia, 1999

 

 

 

Veden haltia, 2002

Lootuskukan valaituminen 2007

Valaistuminen, 2012